citytrips / boedapest /

Boedapest

De hoofdstad van Hongarije, het culturele hart van centraal-Europa, ligt aan weerszijden van de Donau. De oorspronkelijke steden Boeda (Obùda), aan de rechteroever en Pest, aan de linkeroever werden in 1873 samengevoegd en vormen nu de stad Boedapest.

De oude stad  Boeda ligt op de ommuurde Burchtheuvel en kan je makkelijk bereiken per kabelspoor  aan de voet van de Margaretabrug. De 16de-eeuwse Weense poort geeft toegang tot dit autovrije  stadsdeel. Aan de rivierzijde, bovenop de Burchtheuvel merk je al van ver het burchtpaleis op. Dit imposante gebouw met een gevelbreedte van 300 m en een hoge koepel, was vroeger een Koninklijke residentie. Vandaag zijn verschillende musea erin ondergebracht. Van op de mooie terrassen, met prachtig uitzicht op de Donau met zijn vele bruggen, kan je ook nog de blootgelegde resten  van de middeleeuwse burcht zien.

Nog aan de rivierzijde ligt het Vissersbastion, een terras met witte natuurstenen muren, torens, trappen en arcaden. Van hieruit kan je de trappen afdalen naar de Waterstad, de wijk waar vroeger vissers, kooplieden en handwerklui woonden. In het middelpunt van Waterstad prijkt de barokke Sint-Annakerk.

Kenmerkend voor de Burchtwijk zijn de vele smalle straatjes, heerlijk om in rond te kuieren. De Tancsics Mihály Utca is een straat met vele typische barokke gevels. De Matthiaskerk op het Drievuldigheidsplein is een toonbeeld van restauratie. In deze kerk vonden Koninklijke huwelijken en kroningen plaats. Ooit werd de kerk onder de Turken omgedoopt tot moskee (midden 16de tot midden 17de eeuw). De kerk liep veel schade op, doch einde 19de eeuw werd ze in haar oorspronkelijke staat hersteld en toen kreeg het dak de kleurrijke diamantvormige pannenstructuur.

Verlaat de Burchtheuvel via een bosrijk pad en wandel langs de oever van de Donau verder naar de Vrijheidsbrug. Aan de voet daarvan ligt  de Sint-Gellértheuvel en de Citadel. Ga er zeker een kijkje nemen in het Hotel Gellért, ooit het mooiste en duurste hotel van Boedapest. In het hotel kan je terecht voor thermale heilbaden met bronwater van om en bij de 45°C. Deze heilbaden, die je trouwens nog elders in Boedapest vindt (vb. Lukács-Kisály…) zijn meer dan 2000 jaar oud.

Wil je een bezoek brengen aan de Citadel, dan kan je er per bus heen rijden of een taxi nemen, het uitzicht van boven is prachtig.

Het  nieuwe stadsdeel Pest heeft ook een rijk cultureel patrimonium. Hoogtepunt is hier het Parlementsgebouw aan de oever van de Donau. Het lijkt als het ware een sculptuur van kant. Het is gratis te bezoeken voor EU-inwoners op vertoon van de legitimatiekaart, maar gedurende de week zijn de bezoekuren afhankelijk van de zittingen van het Huis van Afgevaardigden. Tijdens het weekend worden er rondleidingen gegeven in verschillende talen. Wees op tijd om je ticket te boeken, want de toegangsmogelijkheden zijn beperkt.

Een van de mooiste boulevards is de Andrássy Ut. De laan is omzoomd met prachtige gebouwen, o.a. de opera. Dit majestueuze gebouw kan je met een gids bezoeken. Aan het ene uiteinde van de boulevard pronkt de grootste kerk van Boedapest, de Sint-Stefanusbasiliek, in neo-renaissancestijl en met een prachtige koepel waarvan het plafond belegd is met schitteren mozaïek. Het  statige Millenniummonument, op het Heldenplein staat op het andere uiteinde van de laan.

Winkels en hotels vind je in de Nagykörút, maar de winkelstraat bij uitstek is de Váci Utca. Laat ook niet na de oude en mooi gerestaureerde markthal te bezoeken, met allerlei winkelstalletjes gaande van kledij, over souvenirs, eetwaren en eet-en drankstalletjes. Echt gezellig om in rond te kuieren.

Boedapest is ook de stad van de bruggen. Niet minder dan 9 bruggen verbinden Boeda met Pest. De mooiste en waarschijnlijk de meest gefotografeerde brug is de Kettingbrug.

Wie graag musea bezoekt komt hier ook zeker aan zijn trekken. Er is o.a. een museum voor schone kunsten, een museum voor hedendaagse kunst, een beeldenpark. Uniek is eigenlijk het museum met de imposante standbeelden uit het communistische tijdperk een paar kilometer buiten Boedapest. Beschik je niet over een auto dan is er een buslijn die erheen rijdt, of kan je een taxi nemen. Die beelden o.a. van Lenin, Marx, Engels en van vele andere helden uit die tijd, stonden vroeger in Boedapest, maar werden na de val van het communisme niet vernietigd zoals in vele andere landen, maar verplaatst naar dit park buiten de stad.

Je kan de stad makkelijk te voet verkennen, grotere afstanden kan je overbruggen per tram, bus of metro. Als eerste kennismaking met de stad is een boottocht op de Donau een aanrader. Veel van de belangrijkste monumenten aan weerszijden van de oever kan je van op de boot waarnemen. Stap ook eens af op het Margareta-eiland in het midden van de Donau, in de omgeving van de Margaretabrug. Het is een park  in een oase van rust, met mooie tuinen, zwembaden en de ruïnes van een klooster.

Aan logies en eetgelegenheden hier geen gebrek. Laat je ’s avonds eens verrassen in een gezellig restaurant en geniet van de lekkere ganzelever (hier goedkoop) en geniet ondertussen van de weemoedige en meeslepende muziek van een of ander zigeunerorkestje.

Boedapest kan je vanuit België of Nederland makkelijk per auto bereiken via de Duitse en Oostenrijkse snelwegen. Er is echter een internationale luchthaven met goede vliegverbindingen met de rest van Europa.

Maak je een Hongarijetrip, stap dan zeker een paar dagen in Boedapest af, of maak er gewoon een citytrip van. De meeste touroperators kunnen dit voor jou organiseren.