zonvakanties / canarische-eilanden / lanzarote

Lanzarote

Van alle Canarische Eilanden ligt Lanzarote het dichtst bij de kust van Marokko (115 km). Het eiland is 62 km lang en 21 km breed. Samen met Fuerteventura zijn de overblijfselen van de vulkanische uitbarstingen er het meest zichtbaar.

Niet voor niets wordt het eiland vaak “De  zwarte parel van de Canarische Eilanden” genoemd. De aarde is er overal zwart, het landschap is ruig en woest. Naast de zwarte zandstranden tref je ook enkele mooie goudgele stranden aan ( Puerto del Carmen, Costa Teguise en Playa Blanca).

In het zuidwesten ligt het nationaal park Timanfaya, zo indrukwekkend, dus zeker een bezoek waard. In het uiterste noorden is een bezoek aan de Mirador del Rio  zeker een must. Dit adembenemende uitzichtspunt, ontworpen door de lokale kunstenaar Cesar Manrique, laat je uitkijken op het kleinere eiland La Graziosa. Ook de nabijgelegen grotten Jameos del Agua zijn uniek omwille van de blinde albinokreeftjes die er leven in het water van een ondergronds meertje. Het is trouwens de enge  plaats ter wereld waar je die diertjes kan waarnemen. Deze grot werd door Manrique, in harmonie met de natuur, gedecoreerd.

De eerder genoemde schilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur, Cesar Manrique heeft trouwens op het gehele eiland zijn stempel gedrukt. Door zijn toedoen vind je, op enkele uitzonderingen na, op het eiland geen hoogbouw  (4 verdiepingen max), en zijn alle huizen wit geschilderd met bepaalde identieke kleuraccenten (blauw, bruin en groen). Zo kon hij ook bekomen dat advertenties aan de kant van de wegen er verboden zijn. Dit alles deed hij uit liefde voor zijn land en omdat hij wou dat zijn land niet beschadigd werd door het massatoerisme. Zijn woonhuis  (in Tahiche) en tal van andere realisaties van zijn hand (cactustuin) zijn een bezoek meer dan waard.

Het klimaat op het eiland valt te vergelijken met dat van de andere eilanden van de Canarische archipel: warm in de zomer en in december daalt de temperatuur niet onder de 20°. Het zeewater is steeds tussen 18° en 22° warm.

Toeristen die graag van het uitgaansleven genieten zoeken het best Playa de Carmen op. Er is een mooi strand, een promenade met tal van cafés, restaurants, gezellige terrasjes en zo meer. Wil je van wat meer van de rust genieten, dan is Costa Teguise ideaal. Ook surfers vinden op de stranden van Lanzarote hun gading.

De vele touroperators die Lanzarote aandoen, vliegen je in minder dan 5 uur naar de hoofdstad Arecife.