zonvakanties / canarische-eilanden / gran-canaria

Gran Canaria

Gran Canaria is het derde grootste eiland van de Canarische groep, met een totale oppervlakte van 1532 km². Van noord naar zuid beslaat het amper 55 km en van oost naar west 49 km.

Gran Canaria en meer bepaald de verzamelnaam Canarische Eilanden danken hun naam aan die van een grote hond, de “Perro de Presa Canario”, die er leefde ten tijde van de Romeinen.

Het is eveneens een vulkanisch eiland en vooral bekend om zijn “Calderas”, vulkanen met trechtervormige ingestorte kraters van meer dan 2 km diameter.

De hoofstad Las Palmas is een drukke havenstad, die bovendien door heel wat cruiseschepen aangedaan wordt.

Het noorden van het eiland is groener en vruchtbaarder. In het westen merk je vlaktes met woestijnzand, bergen en rotsplateaus, kliffen, vulkanen en lavavelden. In het centrum ligt een berglandschap van waaruit diepe ravijnen (Barrancos) naar zee lopen.

De stranden vind je in het oosten, maar vooral ten zuiden. Die zijn meestal bedekt met geel fijnkorrelig zand, maar sommige zijn ook zwart door de aanwezige lavaresten.

Uniek is het duinlandschap in het zuiden, de Dunas de Maspalomas. Deze duinen veranderen voortdurend van vorm door de wind en het steeds nieuw aangevoerde zand. Op sommige plaatsen zijn ze 12 m hoog.

Ook op gebied van cultuur heeft het heel wat te bieden.

Ten tijde van de grote ontdekkingsreizen was Gran Canaria de laatste Europese haven en aanlegplaats vooraleer de grote oversteek van de oceaan aan te vatten.

De halve wereld heeft zo op Gran Canaria zijn stempel gedrukt: kleine dorpjes met smalle straatjes, villa’s van rijke kooplieden, een eeuwenoude graanopslagplaats in de rotsen, gebouwen in koloniale stijl, neogotische kerken, dat alles heeft Gran Canaria eraan overgehouden.

Het toerisme concentreert zich hoofdzakelijk in het zuiden, waar je de meeste garantie hebt op zonnig weer. Zoals in Tenerife behoedt de bergketen in het binnenland het zuiden van het eiland  voor de regen.

In de zomer kan het heet zijn door de Saharawind die uit het oosten komt, doch de temperatuur stijgt zelden boven de 30°. In december haal je vlot de 20°, de ideale overwinterplek dus. Regenen  doet het nooit lang en door de invloed van de golfstroom is het heldere zeewater het hele jaar door tussen 19° en 24°.

Er is een groot aanbod van reizen naar Gran Canaria bij onze touroperators. De vliegtijd vanuit Brussel  en  Amsterdam is minder dan 5 uur.