zonvakanties / spanje / calpe

Calpe

Het vroegere vissersplaatsje Calpe is vandaag tot een heuse badstad uitgegroeid. Het ligt in de provincie Alicante, aan de Costa Blanca in de regio Valencia. Kenmerkend voor Calpe is de Peñon de Ifach, een 332m hoge rots die voor de kust ligt. Van kilometers ver kan je de rots ontwaren. Ze maakt deel uit van een klein natuurreservaat dat je per boot kan verkennen. De rots beklimmen is een andere optie (ong. 1u), je wordt dan beloond met een prachtig uitzicht op de kustlijn van Calpe .

Het oude centrum van Calpe ligt dichtbij de vissershaven. Het is nog authentiek met smalle straatjes, leuke bars en eetgelegenheden en vele  winkels.

Calpe heeft een lang en breed zandstrand  met geleidelijk aflopende zeebodem, ideaal dus voor de allerkleinsten. Langs het strand is een mooie promenade aangelegd met tal van leuke bars, terrasjes en restaurants. Voor de typische Spaanse visrestaurants moet je in de haven zijn. Hier lopen iedere dag omstreeks 17u de vissersboten binnen en dan kan je meemaken hoe ze hun vangst aan de man brengen.

Calpe heeft een uiterst gunstig klimaat: warme en droge  zomers en zachte  winters. Hierdoor is het ook een ideale overwinteringsplaats.

Wil je iets meer dan een loutere strandvakantie, maak dan een paar uitstapjes in het binnenland (per auto of georganiseerd). De natuur is prachtig en je treft her en der gezellige bergdorpjes aan. Zo ligt boven op een rots het authentieke Guadalest . Een kleine klim (te voet) brengt je door de oude stadspoort  naar het centrum van het dorpje. Slenter door de vele smalle straatjes met talloze  winkeltjes en geniet van een verfrissend drankje op het centrale pleintje. Bovendien kan je er van unieke vergezichten genieten.

Vlakbij Benidorm, die andere bruisende badplaats,  bevindt zich een mooi natuurpark waar je heerlijk en rustig kunt wandelen, Terra Natura. Een mooie plantentuin trekt vele bezoekers in Elche. Iets verder ligt Alicante, ook de dichtstbijzijnde luchthaven. Flaneer hier langs de prachtige promenade en merk er hoe de locale bevolking er samenkomt om te kaarten, te lezen of gewoon een praatje te slaan. Alicante is bovendien een uitstekende stad voor wie van winkelen houdt.

Wil je nog meer cultuur opsnuiven, bezoek dan Murcia of Valencia, weliswaar iets verderaf maar meer dan de moeite waard.

Calpe bereik je via de internationale luchthaven van Alicante. Er zijn vele en goede vliegverbindingen met de andere Europese luchthavens en de meeste touroperators bieden reizen naar Calpe aan in diverse prijscategorieën.