zonvakanties / canarische-eilanden / fuerteventura

Fuerteventura

Na Tenerife is dit het grootste en het oudste eiland van de Canarische archipel, evenwel het minst bevolkte. Het eiland heeft een totale oppervlakte van 1660 km², is 110 km lang en 30 km breed en steeg zo’n 12 en 20 miljoen jaar geleden op uit de Atlantische Oceaan, ten gevolge van vulkanische activiteit.

Ten noorden, gescheiden door een slechts 6 meter diepe zee-engte “El Rio”, ligt het mini-eilandje (6km²) Los Lobos.

Het eiland is vrij vlak en dor en wordt van noord naar zuid doorsneden door uitgedoofde, geërodeerde vulkanen. In het centrum en het noorden liggen enkele groene oases en vruchtbare dalen. In het westen en oosten tref je Barranco’s aan, kloven en ravijnen door het regenwater uitgegraven in de heuvels.

In het noorden en het zuiden liggen de mooiste stranden (55 km lang), alsook in het oosten en ten westen van het schiereiland Jandià (één van de toeristische trekpleisters). Een prachtig en beschermd duinengebied vind je in het uiterste zuiden, El Jable. Zoals in Gran Canaria zijn ook dit  “wandelende duinen”, zo genoemd omdat ze zich onder invloed van de wind jaarlijks toch wel een paar cm verplaatsen.

Fuerteventura is een vrij rustig eiland en werd als laatste eiland van de Canarische archipel door de toeristen

ontdekt. Niettemin is vandaag het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten van het eiland.

Het klimaat is droog, met hete zomers, soms tot 40°! ’S winters kan het er soms vrij koud zijn. De temperatuur van het zeewater schommelt op jaarbasis tussen 18° en 22°.

Het eiland is ideaal voor wandelaars, maar ook voor watersporters. Door de constante aanwezigheid van de passaatwind kunnen wind – en kitesurfers er volop hun hartje ophalen.