citytrips / istanbul /

Istanbul

De stad Byzantium uit de Griekse tijd , later omgedoopt tot Constantinopel  in de Romeinse tijd , is nu bij ons beter gekend als Istanbul .De stad heeft haar statuut van hoofdstad verloren in 1923 , toen de nieuwe Turkse staat opgericht werd , niettemin heeft ze als veruit de grootste stad van Turkije en Europa , haar hoofdstedelijke allures nog niet verloren .Istanbul is tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Door de wirwar  van mensen in  de stad ( ca 12 miljoen inwoners ) en de vele  verkeersfiles  heerst er een drukte van jewelste.

Het Europese deel van de  stad wordt door de Bosporus en de Gouden Hoorn  gescheiden van het Aziatische deel. De verbinding tussen de twee delen wordt gemaakt door twee bruggen. Die Gouden Hoorn ( verbrede trechtervormige riviermonding ) ligt trouwens aan de basis van het ontstaan van de stad , omdat die een natuurlijke haven vormde.

Het Europese gedeelte omvat op zijn beurt  de oude binnenstad , in het oosten en de Galatawijk , waar de vroegere Venetiaanse handelaars woonden. De meeste bezienswaardigheden zijn ook hier te vinden.

Het moderne stadsgedeelte met moderne winkels en kantoorgebouwen bevindt zich in het Aziatische gedeelte.

Van alle Turkse steden is Istanbul de meest westerse stad.

Istanbul leent zich ideaal voor een citytrip en  je moet er minstens drie dagen voor uittrekken .Je kan de stad verkennen  door deel te nemen aan geleide uitstappen , maar je kant dit gerust ook , gewapend met een goed stadsplan ,  in je eentje doen . Vermits de meeste bezienswaardigheden zich concentreren in de oude stad , zoek je dan ook best een hotel in die buurt , zodat je je te voet kan  verplaatsen.

Er zijn teveel bezienswaardigheden om ze alle op te noemen , maar breng zeker een bezoek aan  één van de  vele moskeeën  , vroegere kerken en synagogen , het Topkapi Paleis en museum , de Haghia Sofia (eerst een kerk ,later moskee en nu museum ) , de Basilica Cisterne (ondergrondse wateropslagplaats ) , de talrijke musea enz..Wie graag bootje gaat varen , kan een tochtje op de Bosporus maken of één van de Prinseneilanden bezoeken .Op deze autovrije eilanden in de Zee van Marmara , bouwden vele mensen uit Istanbul  een buitenverblijf , omwille van het uitgesproken mediterrane klimaat dat er heerst .

Snuif je graag de sfeer op in een bazaar , ook hieraan geen nood . Er is een grote bazaar  waar je terecht kunt voor allerlei waren , van kledij , tot lederwaren , juwelen ,  allerlei souvenirs .Probeer er ook eens  het lokale restaurant uit. In de Egyptische bazaar vind je een diversiteit van kruiden en mierezoet Turks snoepgoed.

En ben je na al die bezoeken en drukte aan rust toe , laat je dan eens verwennen met een deugddoend stoombad en was-en schrobbeurt in één van de vele hamans. ( niet duur).

Bijna ieder touroperator kan je een citytrip naar Istanbul aanbieden . In minder dan 4 uur vlieg je ernaartoe vanuit Brussel of Amsterdam.