zonvakanties / turkije / antalya

Antalya

Antalya is een heel populaire badplaats in het zuidwesten van Turkije , aan de Turkse Rivièra (Middellandse Zee ). Het dankt trouwens zijn naam aan zijn ligging aan de baai van Antalya.

Antalya en de hele streek errond heeft een heel aangenaam klimaat, dankzij het achtergelegen Taurusgebergte dat de winden tegenhoudt.

Vanaf april tot en met november heb je er temperaturen boven de 20° , het heetst is het van juni tot en met september.

Het oude , historische centrum , met vele nauwe straatjes , mooie pleinen , moskeeën ligt wat van de kust verwijderd maar is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer . Bovendien kan je er in de grote winkelstraat tot ’s avonds laat winkelen en dagelijks kan je de sfeer op de markt opsnuiven. Het archeologisch museum , de Hadrianus poort , het museum over Attaturk , zijn maar enkele van de bezienswaardigheden in Antalya.

De kustlijn is er rotsachtig , maar niettemin kunnen de liefhebbers van zon en zee terecht op twee verderop gelegen stranden , een zandstrand ( ten westen van het centrum ) en een kiezelstrand( ten oosten) .
Er zijn enkele hotels in het centrum , maar de mooiste bevinden zich een vijftal km er vandaan (Lara). Voor de typische restaurants daarentegen moet je in de oude haven zijn , waar je ook terecht kunt voor boottochten.

Antalya is een ideale uitvalsbasis voor excursies o.a. naar Myra , de plaats waar Sint-Nicolaas bisschop was, Side met de vele Romeinse overblijfselen Perge , Aspendos en de watervallen rond Antalyaenz.

Antalya en omgeving is voor golfers een waar paradijs. In het nabijgelegen Belek zijn er niet minder dan 9 golfbanen.

En vergeten we vooral niet dat Antalya trots gaat op zijn weelderige appelsienplantages , waar heel zoete sinaasappelen geteeld worden.
De touroperators vliegen vanuit Brussel en Amsterdam op Antalya in minder dan 4 uur. Er is een ruime keuze qua hotelaccomodatie , in allerlei categorieën.